Tänkte jag skulle dela med mig av några foton från 50-talet och framåt.
Håll till godo!
Uppradade vid Dahliahäcken. Ellen var min farmor som föddes 1898 och dog 1976. Bredvid henne står min pappa, Ernst, som föddes 1922 och gick bort i februari 2013. Vilken Ruth det är kan jag inte svara säkert på - tror dock inte det är min faster. Den lilla flickan heter Inger och till höger om henne står min farbror Folke, född 1929, och farmors bror Ernfrid.
Detta foto är något år äldre än föregående. Torrmyra hade en öppen veranda 1951, som glasades in av farfar Gustav efter att han hade köpt gården. Idag återstår trappen men en ny veranda (inglasad) har fått ta den gamlas plats. Vilka som står uppställda för fotografering kan jag tyvärr inte besvara...
Kan inte ange året för denna STOORA händelse, men tidigt 50-tal bör det vara: taket på ladugården lyfts upp. Skulle så gärna vilja ha tag i bilder av hur ladugården såg ut före ansiktslyftet!
Två stiliga ynglingar med fyra av gårdens arbetshästar. Folke och Ernst håller i sina trogna arbetskamrater. Minns jag rätt så heter hästarna Brunte, Freja, Pelle och ?. Fotot taget framför ladugården i mitten av 50-talet. I bakgrunden syns den byggnad som fortfarande finns kvar och inhyser ett gammalt hönshus, en bastu samt ett traktorgarage.
Ett foto från 1968 - det är jag som är den lilla bebisen på pappa Ernsts arm. Namnet på kalven kan jag inte återge, kanske Sally, Kajsa, Rosa, Dolly eller något annat vanligt förekommande konamn från min barndom. Torrmyrasjön skymtar till vänster och om man hade riktat kameran åt höger hade man sett den bild jag har som presentationsbild av bloggen!
Att döma av blomprakten bör bilden vara tagen i augusti 1968 - jag är alltså ca 9 månader gammal. Glasverandan ser fräsch ut!
Vi är kvar i året 1968. Jag sitter i farmor Ellens knä bredvid farfar Gustav. Min pappa Ernst håller sig lite i bakgrunden. Av huset Torrmyra ser man baksidan av den gamla utbyggnaden där skafferi och grovingång inrymdes. Fönstret är mot köket och sitter kvar på samma plats även idag. De plåtklädda luckorna leder ner till matkällaren där farmor förvarade sina inlagda grönsaker, syltade pumpa, hemlagade saft och sylt. I källartrappen kunde man stöta på stora paddor som trivdes bra i skuggan och svalkan... Läskbacken förvarades också här, men på grund av paddorna blev det inte så mycket läsk drucken när jag var barn...! Idag finns varmvattenberedaren och jordvärmepumpen i den källaren. Hur det är med paddorna får jag lov att återkomma till när det blir sommar!
Farmor och farfar på guldbröllopsdagen 1969! Jag gillar särskilt den sista raden i artikeln: "Makarna Johansson har fostrat fem barn och alla är nu gifta och har familjer". Underförstått: nu äntligen har alla fem blivit bortgifta, något som var viktigt med den tidens mått!
Och så här tjusiga var Gustav och Ellen 1919!
En bild från livet på gården! Grisslakten avklarad och är man tillräckligt stark behöver man ingen vagn att köra grisen på...!
En bild från köket som det såg ut 1969 och som det fortfarande såg ut 2012... Samma vedlår, samma grönvit-rutiga golv med trasmattor på... Det är väl bara personen på bilden som kanske har förändrats... lite...
Farfar Gustav, jag ca 2-3 år gammal och pappa Ernst. Bilden tagen runt 1970. Framför ladugården ser man mjölkkannorna på tork och ute vid vägen syns mjölkpallen. Minns att mjölkkannorna försvann ur hanteringen runt 1976-77 då alla bönder blev ålagda att investera i en rostfri kyltank där mjölken förvarades tills dess mjölkbilen kom och hämtade mjölken. Innan dess stod mjölkkannorna i en nersänkning inne i mjölkrummet. För att hålla mjölken kall spolades det upp iskallt vatten runt kannorna. Hur ofta mjölkbilen kom på den tiden vet jag inte, men det känns som om den borde ha kört varje dag.
Tveksam på årtalet, gissar runt 1970. Bäst att slå två flugor i en smäll, så när det var dags att sprutmåla ladugården gjorde man detsamma med huset...!
Glasverandan i morgonsol, fotot från 1973 och Lejongapen frodas. Och om man tittar noga ser man frysboxen stå därinne!
1973 var också året då det var dags att byta tak på norrsidan av huset. Pappa Ernst och farfar Gustav tog emot tegelpannor på väg ner. På taket befann sig min farbror Folke och hans fru Berit. Jag och kusin Brittis hade således en hel dag att leka på!
En av gårdens kalvar på väg till försäljning. Mitten av 70-talet.
Sommaren 1977 eller 1978 har huset forfarande träfasad. Trots att det sprutmålades med Falu Rödfärg bara några år tidigare kan man se hur sliten färgen ser ut på fasaden...
...därför är det egentligen inte så svårt att förstå beslutet att klä huset med plåtfasad under slutet av 70-talet. Underhållsfritt: ja, snyggt: nej! Att dessutom byggfirman inte var sådär alldeles noga med luftspalt har jag ju fått erfara under renoveringen 2012...