söndag 13 mars 2016

Trösklar

Trösklar på övervåningen




Det finns 11 (elva!) trösklar på övervåningen i Torrmyra. De flesta har varit först målade, bland annat i blått. Vid renovering på 40- och 50-talen kläddes de istället med en bit linoleum och kanterna skoddes med mässingslister. Vid nästa renovering på 80-talet togs mässing och linoleum bort och det blev istället lack eller vit färg som nu var ganska fult och slitet.

Efter många och långa tankevändor, gamla och nya idéer och förkastande av dessa blev det slipa, slipa, slipa och så småningom behandla med hårdvaxolja.

Några trösklar var i behov av kompletterande sidstycken då de gamla var i uselt skick. Vi använde oss av ek trots att originaltrösklarna är av furu. 

I de gamla skruvhålen sitter det kvar färgrester, och vi beslöt att det fick vara kvar. På en tröskel kan man också skönja en klarblå nyans mellan själva tröskeln och ena sidostycket. Alla dessa "misstag" får finnas kvar som en slags dokumentation av husets historia. 



Höga trösklar är ett naturligt inslag i gamla hus. Mellan sovrummet och hallen är nivåskillnaden mellan rummen extra stor. 


Det golv jag minns från min barndom i farmors och farfars hall var ett rutigt linoleumgolv i grått och grönt. Sedan har det funnits en beige 80-talsplastmatta och nu har vi försökt återskapa 50-talsstilen med ett rutigt vinylgolv. Färgen är grå och dammigt pastellblå. 

Och med en kompletterad tröskel blev slutresultatet så här!

Nöjd???

Ja!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar