söndag 9 februari 2014

Från gammal garderob till ny toalett

Garderobens förvandling...
...till ny toalett!



På husets andra våning finns fyra så kallade kattvindar, dvs utrymmen i husets ytterhörn med snedtak som använts som förrådsutrymmen. I regel ganska dåligt isolerade, och således ganska perfekta att använda som gammaldags kallskafferi. 
Just den här kattvinden var en av min farmor och farfars garderober och man kom in i den genom en låg dörr i köket. 
Ursprungligen fanns här två fönster, varav det ena sattes för i samband med att huset kläddes med fasadplåt på 70-talet. Alla dessa försatta fönster är numera åter öppna!



Eftersom den här kattvinden ska bli den nya toaletten på övervåningen, var vi tvungna att såga upp det gamla brädgolvet för att få fram rör till vatten, avlopp och el. Väggarna isolerades både utifrån och inifrån i samband med att de reglades upp. 
Och lite sorg i hjärtat är det att behöva gömma det fantastiska brädgolvet med golvspånskiva... 


Golvläggaren har lagt in en våtrumsmatta i båtdäcksstil, fönsterna är salade och väggarna inklädda med liggande råspont som är grundade med spärrgrund. 

I snedtaket satt masonitskivor som var en nymodighet i början av 30-talet. Den hade både målats och tapetserats med tidstypiska 30-talstapeter. Eftersom masoniten var ganska skadad och dessutom buktade ut betänkligt på flera ställen beslöt vi oss för att riva ner den. Under masoniten hittade vi ett vackert trätak som dessvärre var skadat av en gammal vattenskada. Dessutom rasade det ner sågspån mellan springorna når man stötte till taket...

Inte så mycket annat att göra än att skruva upp gips, alltså!



Gipsen på plats i taket, spacklat en gång. Väggar och fönster grundade två gånger med spärrgrund, alla skarvar fogade. Nu återstår att slutmåla väggar, foder och lister samt montera in badrumsinredningen. Har inte bestämt hur jag ska slutbehandla snedtaket/taket. Måla? Tapetsera?


1 kommentar:

  1. Tror det blir för mycket med tapeter! Det var så rent och fridfullt med det vita. Gabriella

    SvaraRadera