tisdag 26 januari 2016

Golv!


Arbetet med att få ordning på ett slitet golv!






Vi har slipat bottenvåningens alla golv för tre år sedan så vi har lite rutin på det hela. Hyra av maskiner gjorde vi på färgaffären i Värnamo. Två maskiner behövs: en stor som tar de stora ytorna och en mindre för att komma intill väggar. Vill man in i hörnen behöver man en slipmus, men den har inte riktigt samma kraft som de stora maskinerna. 
Räkna med att slipningen tar mycket tid, speciellt i ett gammalt hus med ett golv som av olika anledningar inte ligger helt plant!






Inte olja, inte lack, utan en färglös hårdvaxolja som ger en sammetslen och vattenavstötande yta. Svindyr i färghandeln i Sverige - kan man handla den i Tyskland blir det en tredjedel av priset!






Specialpensel som passar på färghandelns förlängningsskaft. Vårt skaft har använts till takrollning inomhus, fasadmålning utomhus och är numera både vit- och rödprickigt!






Ja, sen är det bara att måla på! Ett ganska svettigt jobb då det gäller att arbeta in hårdvaxoljan i träet. Den ska inte ligga som ett blött lager ovanpå golvtiljorna, utan arbetas in noga. 
Sedan tar man det lugnt ett dygn innan man går på med ett andra lager. 





Fibrerna i träet reser sig när man arbetar in oljan, vilket innebär att man måste slipa till ytan lätt innan man lägger på andra lagret. Enkelt gjort med ett sandpapper.




Det damm som uppstår vid slipningen tar man bort med en så kallad klibbduk. 
Så är det dags att svettas lite igen! Hårdvaxoljan kan självantända, så lägg inte trasor i soporna!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar