torsdag 14 februari 2013

Finrum/kakelugnsrum

Finrummet

Detta rum är alltså det enda, förutom köket som ursprungligen hade någon värmekälla. När min farfar köpte Torrmyra 1951 satte man in den för den tiden så moderna centralvärmen som kopplades till en vedpanna i köket och kakelugnen kom aldrig att användas mer. Det har hela min barndom sagts mig att rökkanalerna varit igenmurade och att kakelugnen alltså inte gått att elda i.
Glädjande nog rev man inte ner kakelugnen, vilket är fallet i så många andra hus som renoverades i mitten av förra seklet. 
I höstas kontaktade jag ELDA-butiken i Värnamo och bad dem kolla om det var möjligt att renovera kakelugnen. De inspekterade och kunde meddela att den inte alls var igenmurad. Däremot var den otät och skulle behöva ett nytt rör genom skorstenen. 


Tapeterna buktade ut från ett par av väggarna, och när vi rev bort en bit blottades timmerväggen som var lerklinad. Mot skorstensmuren till vänster om kakelugnen var det tyg pålimmat på muren under tapeterna. Kanske ett sätt att få papperstapeten att fästa på muren?


Trägolvet var gömt under papp och en löst liggande matta i något plastliknande material som skulle imitera fiskbensparkett. Pga golvdrag och otäta väggar har det där golvet mestadels gömts under både ryamattor och trasmattor. Planen är att ta fram trägolvet och kanske vaxa, kanske måla det. 


Chiffonjén från förrförra seklet har stått orörd på samma plats i rummet så länge att den hade sjunkit ner i golvet... Den vilar just nu ut i ett förråd efter sin dramatiska flytt, men ska så småningom få tillträde tillbaka till huset. 
På bilden ser man de gamla järnradiatorerna och även rören som kopplade till centralvärmesystemet från 50-talet. Här gick åsikterna isär då snickaren ville att vi skulle slänga alla "gamla rostiga element som ändå snart skulle gå sönder" och rörmokaren sa att den typen av gods håller för ett kärnvapenkrig. Jag höll på rörmokaren, behöll alla radiatorer och målade om dem. 


För att få in de nya fönsterna krävdes det en del våld på timmerväggarna. Kolla vilket friskt trä, trots att det har mer än 110 år på nacken!


En teknisk klurighet för snickaren var att lösa ekvationen "behålla gamla radiatorer" - "regla och tilläggsisolera ytterväggen". Svaret på ekvationen kommer längre ner på sidan!


I fotots högerkant anar man kakelugnen. Dörren som står öppen leder ut till köket. Här ser man tydligare "fuskparketten" som ser konstgjord ut i både färgnyans och yta... 



Genom dörröppningen ser man det som ska bli köket. Elektrikern har dragit ny el, väggarna har blivit uppreglade, liksom taket.

Kakelugnen kommer att få sitt eget lilla kapitel här på bloggen, så jag nöjer mig just nu med att nämna att den varit nermonterad, renoverad och nu är uppmonterad och provtryckt. Den ska även fogas, men ELDA-killen har tydligen glömt oss... Får ringa igen imorgon!



På båda sidor om kakelugnen finns en bit mur med bruk på. På bruket sitter tyg och papperstapet pålimmat. Dessa delar av muren ska förbli synliga och med lite ny färg på kommer de att bli snygga igen!


Och här kommer svaret på ekvationen från tidigare i inlägget - en djup fönsternisch!


Och veckans fråga är... "Hur många gipsskruvar finns det i väggarna i Torrmyra?" Jag morrar på snickarna, men min sambo hävdar att det behövs säkert eftersom väggarna är så sneda...!

Jag har äntligen fått börja på med förarbetet till det jag tycker är roligast - nämligen tapetseringen! En helg, 90 meter armeringsskarvremsa och en hink spackel senare! Tapeterna är redan valda: www.eco.se/sv/kollektion-decorama-easyup-10-11/tapet-84050/

Här kommer en närbild av murkanten vid kakelugnen. Kommer snart att bli vitmålad! 

Så där ja - spacklat ytterhörn och dags att måla i nischerna där elementen ska sitta...



 Efter diverse strul så sitter nu RÄTT SORTS tak i - just det - taket. Huntonit Royal är namnet.

                                 
Det är inte utan att jag börjar undra om den här kakelugnen varit nerplockat en gång förut. Alltså före hösten 2012 då ELDA-butiken renoverade den. Det finns en del skador som ser ganska gamla ut. Torrmyra-huset har ju blivit flyttat någon gång, förmodligen i början av 1900-talet, och då var väl kakelugnen med i den flytten... Nu vill jag verkligen veta när den flytten ägde rum, och framför allt - varför???
Så här blev lösningen av takproblemet när det nya taket skulle på plats.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar