tisdag 12 februari 2013

Glasverandan

När jag var barn användes glasverandan som uppställningsplats för frysboxen - så mycket för kaffe på verandan och solnedgångar över sjön... Har hittat gamla svartvita bilder på Torrmyra från tidigt 50-tal - och då kunde man se att det inte alls var någon glasveranda på den tiden. Alltså bör det vara min farfar som är ansvarig byggherre för detta bygge. Välgjort i grunden, men eftersom den saknat alla former av underhåll fick den gå i graven hösten 2012, 60 år gammal...!
En glasveranda är för huset vad halsbandet är för klänningen - 
den där lilla extra utsmyckningen som  gör att man lägger 
märke till någon!

Som i alla gamla hus öppnas ytterdörrarna inåt.
På 50-talet var verandan öppen, vilket betyder att inglasningen är ca  60 år gammal. Spröjsen var som knäckebröd och den gamla pärlsponten har inte målats de senaste 40 åren. Renovera eller...?


...riva?  Välgjort timmerarbete - knappt ingen luft mellan stockarna! Den  ockragula färgen som fanns invändigt i glasverandan och även på utsidan över dörren har vi tänkt återställa. Även pärlsponten kommer att bytas till ny. 

Ny veranda på plats - målning får vänta till våren!


Just nu finns en högst tillfällig dörr på plats - den nya pardörren ligger och väntar på bättre tider i en ladugård på tomten.  Lite sorgligt känns det faktiskt att den gamla verandan slutade på tippen - de invändiga pardörrarna är dock kvar!
Har hittat ett foto från Torrmyra före glasverandans tid. Gissar att bilden är tagen tidigt 1950-tal. Hade behövt ett stort förstoringsglas, efterosm jag inte kan se vilka personerna är på fotot. Min farmor som varit noga med att dokumentera platser, personer och tidpunkter har tyvärr inte lämnat några ledtrådar vid just det här fotot...

Nästa bild är daterad några år senare - nu har den öppna verandan blivit inglasad. 
3 mars 2013. De riktiga dörrarna har kommit på plats på glasverandan. Is, snö och sol - kan det vara våren som är på väg?
 Färgsättningen! Samma ockragula detaljer som på den ursprungliga glasverandan. Lite chockartat dock att öppna färgburken! Ska vi verkligen...? Är det där rätt nyans...?
Slutresultatet blir... gult! Precis rätt nyans!
Morgonsol på glasverandan någon gång på 70-talet...


Förmiddagssol på 10-talet...

Cirka 1951
Exakt 2013









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar