söndag 19 maj 2013

En "ny" dörr till badrummet!

 Från det här .... till det här!
På fyra månader

Det saknas fortfarande en del detaljer som dörrfoder, strömbrytare och rätt handtag, men jag kan inte vänta med att lägga ut bilderna! Idag kom äntligen badrumsdörren på plats, den som en gång fungerat som köksdörr mellan grovingången och det gamla köket. En sliten 100+ som befriats från ett antal lager gammal färg, fått en "nygammal" låskista och en platsbyggd ny dörrkarm som till viss del tillverkats av plankor från gården. Tack snälla M för all hjälp!





 Varmluftspistolen har gått - just det - varm. Jag såg redan innan färgborttagningen påbörjades att dörren var ordentligt sliten och med tanke på dess placering kanske det inte var så konstigt - förmodligen den dörr i huset som fått utstå mest slitage av alla!
Eftersom dörren inte har några som helst "standardmått" var vi tvungna att tillverka en egen dörrkarm.



Hur bygger man en dörrkarm? Eftersom ingen av oss hade någon som helst aning tog vi tacksamt emot hjälp av vår goda vän M, som är en klurig karl! Han utgick från den befintliga dörrens mått och genom att mäta och jämföra husets övriga dörrkarmar fogade han så småningom ihop en fungerande konstruktion! Lite kuriosa i det hela: återigen kom gårdens gamla golvplankor till användning! De utgör "botten" i den nya karmen som är klädd med limfogsskivor. 


Eftersom den gamla karmen tyvärr hamnat på tippen saknades det ju både gångjärn och låsbleck. Nytillverkade  gångjärn i gammal stil köpte jag från Byggfabriken.se, men lyckades naturligtvis göra ett tanke-fel... Eller om det var dörren som var felhängd... Sak samma - med en del fix och trix gick allt att ordna till det bästa så att dörren gick att hänga så som den skulle hänga. Och i skattgömman ute i gamla cykelboden fanns ett sparat låsbleck som fick ny tjänstgöring i den nygamla karmen!



Och så här ser det ut från hallen just nu! Ska bara dit dörrfoder och färg på dessa och karmen. Dörren får vara obehandlad! Dessutom ska väggarna i hallen färdigstrykas med blank lackfärg.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar