måndag 8 april 2013

Pigkammaren

"Pigkammaren" - är namnet på tapeten som finns i Boråstapeters kollektion Karlslund. Mönstret härstammar från allra första början från fina rummet på herrgården, men i slutet av 1800-talet kom den även allmogen till gagn. Det hade blivit billigare att producera tapeter då man hade utvecklat en ny sorts tryckteknik. Billigare tapeter - då kunde även pigan glädjas åt dem. Kanske något liknande satt på väggarna i Torrmyra vid förra sekelskiftet?

             Här är några av de gamla tapeter vi hittat i Torrmyra. 




Gjutjärnselementen har inte målats på MÅNGA år, och var nu alldeles gulnade. Efter att ha tvättat av dem med målartvätt sprayade vi dem med elementfärg på flaska. Upptäckte att den billigare sorten (inköpt på Cheapy) räckte  längre än märkesbutikens dyrare flaskfärg... Kvalitetsskillnad? Nej, inte vad vi har märkt!


Det västra sovrummet med ett fönster i nordvästlig riktning. På den högra väggen fanns ett fönster tidigare som var igensatt före renoveringen. 


Fönstret tillbaka igen och med det ljuset! 
Ny isolering, nya fönster, reglat tak.

Spånskivor

Gipsskivor



Tapeter och nytt tak!


En annan "före"-bild ur en annan vinkel. Bildkvalitén kunde vara bättre, men det jag vill visa är bland annat virrvarret av rör som sticker upp ur golvet till vänster om dörren. När jordvärmen installerades i början av 80-talet var det inte så noga med hur det såg ut... Och det här är ju inte särskilt snyggt...
Lägg märke till elementets gula färg...

Väggen blev bra mycket tjockare, men nu är rören gömda. Hålen i väggen ska täckas av inspektionsluckor så småningom. Väggen är vitmålad för att vi ska slippa tapetsera bakom gjutjärnselementet.




Tapeten är på plats, och vid dörren blir det en speciallösning med extra breda salningsbrädor. Det ska naturligtvis också dit dörrfoder. Till höger skymtar det "nygamla" köksgolvet och till vänster "finhallen" och norra sovrummet med sina blommiga jugendtapeter.


 Montering av inspektionsluckor. I väggen döljer sig det virrvarr av rör som kommer från värmepannan i källaren och upp till elementen i huset. Rören är skarvade - därav kravet på inspektionsluckor!



Och så här ser det ut just nu (april 2013). Den gamla delen av dörrposten är skrapad fri från gammal färg, tröskeln är skrapad och slipad. Lite tapetsering återstår då både lim och tapet tog slut...
Köket på andra sidan dörröppningen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar